week 11

3 Oct

Assalamualaikum…

Pada minggu nie, kami diajar oleh Cik Aidah,bagaimana mggunakan microsoft office access.. Pd mulanya,agak ssah mggunakannya sbab, ini mrupakan  p’tama kali kami didedahkan dgn microsoft office access.. Slpas mndapat penerangan lnjut  drp Cik Aidah,kami bserjaya mlakukannya…

kami diajar cara2 m’buat jadual kelas dan cara m’hubungkan jadual2 yg lain… kami dminta mnyenaraikan 20 org pelajar yg t’diri drp pelajar klas kami sndri untuk dmuatkan di dlm jadual t’sebut…

Secara kseluruhannya, pd mggu ini kami dpt ilmu baru  yg sgt b’guna.. terima ksih kpd Cik Aidah…Wassalam.. 🙂

week 7 & 8

21 Sep

Assalamualaikum w.b.t

hai, jumpa lg…mgu ni kitorg nak share pnglamn wat power point…agak rumit la jgk nk search mklumt. 4 hri 4 mlm gak la kitorg dok fkir tuk cri topic yg sesuai. ape2 pon best gak wat pwer point ni coz dapt wat mcm2 movement n sound… mlalui assignment ni kmi dapt timba penglmn sblum jd seorg p’ddik suatu hri nnti,yeah…insyaAllah…

wassalam 🙂

week 6

21 Sep

Assalamualaikum…

Pda minggu ini,kmi ditugaskan untuk membuat pamplet tentang cara-cara mencari maklumat…

Ini adalah pengalaman pertama kami dalam menyiapkan sekeping pamplet.. Pamplet ini adalah merupakan kesinambungan daripada tugasan minggu ke-5..

Pada awalnya,agak sukar bagi kami untuk memikirkan agar pamplet yang kami hasilkan menarik,tapi berkat kerjasama 4 orang ahli kami (normira,fatihah,rahilah dan hafizah)  dalam kumpulan kami,akhirnya pamplet ini dapat disiapkan pada masanya… n kmi sgt b’puas hti ngn kerja yg kmi slrsaikn…Syukur,alhamdulillah..

wassalam… 🙂

week 5

21 Sep

Assalamualaikum w.b.t

“HOW TO MAKE CRITICAL THINKING”…nie la tjuk assignment kmi tuk mgu nie…miss aida yg conduct kmi.firstly,kmi dibhagikn bbrapa kmpln yg terdri drpd 3 or 4 org.kump kmi terdri drpd 4 org iaitu Fatihah, Normira, Rahilah n Hafizah.

Pd mlanya kmi diajr cara utk m’cri  mklumt mlalui internet dgn menggunakn sepenuhnya kmudhan yg disediakn dlm PTSL online. skrg baru kmi sedar bhw  semua mklumat leh diperolehi melalui PTSL online tnpa  menggunakn webpage lain. ini memudhkan lg kerja kmi sbg mhasiswa ukm. Constructing Knowledge adlh tjuk yg kmi plih utk dimsukkn dlm assignment mgu ni.Pd kmi, ia agak sush n memerlukn cooperation dr sume ahli kumpln. Tmbhn pula, assignment nie kne antr pd hari yg sama sbelum jam 11.59mlm.

wassalam 🙂

week 3 & 4

21 Sep

Assalamualaikum w.b.t

Minggu nie apa yg leh kami cakp adalh “COMPLICATED”…nie bukn status dalm fb kami tp utk assignment mgu nie la…hahaha…memg memeningkan kpala…nsib kami memg baik krn kebetuln kmi dapt tjuk yg sama iaitu “KEMAHIRAN BERFIKIR DAN ICT”…so, kmi leh la share2 mklumat then cube wt yg terbaik…pd mlanya dr. nk kmi rmuskan mklumat dlm bentuk mind mapping tp oleh krn kmi x tau caranya jd kami wat dlm point form jer…itu saje yg mampu kmi siapkan, harap2 dr. trima kerja kmi…pndek kata, assignment mggu ni agk m’cbar dan memerlukan kmi utk b’fkir dgn lbih kreatif… :-s   wassalam…

week 2

21 Sep

Assalamualaikum w.b.t

Minggu nie kitorg xde kelas…kitorg hya dok kt blik, pastu update email, fb n wordpress kitorg spy jd lbih cntik, mnarik, tertrik n the bomb la senang cite…hihihihi ;)… x cye explore la wordpress kitorg…hahaha…k, slamat mengexplore… 🙂

week 1

21 Sep

Assalamualaikum…

Pada minggu ini  kami rasa teruja,gementar,n serba x kena krne….cuba  la teka dulu…huhu..jeng  jeng  jeng… sebab kami baru merasai  kehidupan baru di alam universiti…first time masuk kelas komputer kat ukm ni memg rasa serba x kene coz kitorang memg lemah bab2 IT nie…huhuhu…

Tp, kami berasa lega kerana kelas komputer ini agak menyeronokkan…pensyarah kami yang manis bertudung labuh byak membantu kami dalam membuat blog yang sebelum nie kami xpernah tau akn kewujudannya…hihihihi… teruk kan kami nie???… pada minggu pertama ke kelas komputer nie, kmi diperlukn utk membuat fb,email n blog. utk blog, kmi prefer utk membuat wordpress berbnding blogspot kerana ia lbih mencabar…itu saje utk minggu nie…sayonara  :))